آیا میتوان پارکینگ طبقاتی بتنی و پارکینگ طبقاتی مکانیزه را از روشهای نوین حل معضل کسری پارکینگ دانست؟
پارکینگ مکانیزه و پارکینگ بتنی چیست؟ و تفاوت آنها کدام است؟
انواع پارکینگ مکانیزه و بتنی کدام است؟ و چه قیمتی دارند؟
1- کسری پارکینگ حاصل، اختلاف فاحشی است که بین حجم ورود خودروهای جدید، با روند کند ایجاد فضای مناسب جهت پارک خودرو در مناطق شهری می باشد.
2- علت دیگرکسری پارکینگ، و بزرگتر شدن معضل پارک، قیمت بالای مکان مورد نیاز جهت تامین پارکینگ می باشد.
بیشتر کمبود فضای پارک اتومبیل در اطراف مجتمع های تجاری، اداری و تفریحی میباشد، که حجم بالای تردد خودروها در اطراف آنها صورت می گیرد.
پس گرانی محل پارک خودروها و کمبود و محدود بودن زمین جهت احداث پارکینگ خودرو، لزوم و دلیل استفاده از پارکینگ طبقاتی بتنی و مکانیزه را در حوالی این مکانهای تجاری، اداری و تفریحی و حتی مسکونی توجیح میکند.
پس می توان گفت پارکینگ بتنی و مکانیزه یکی از سریع ترین روشهای جبران کسری پارکینگ درسراسر دنیا و ایران می باشد.
پارکینگ طبقاتی بتنی و پارکینگ مکانیزه هر دو از روش مجتمع سازی برای تامین یا جبران کسری پارکینگ استفاده می کنند.
یعنی استفاده از ارتفاع و بسنده کردن به سطح کم بر روی زمین جهت تامین پارکینگ، این روش یکسان پارکینگ مکانیزه و بتنی جهت جبرای کسری پارکینگ میباشد.
اما تفاوت پارکینگ مکانیزه و بتنی در چند نکته خلاصه می شود که مهم ترین آنها به شرح زیر است:
در پارکینگهای بتنی شما باید راهروها و رمپهایی را برای تردد و ورود و خروج خودروها در نظر بگیرید. در صورتی که در پارکینگ های مکانیزه شما به چنین راهروها و رمپ هایی، نیاز ندارید.
و همین باعث می شود که پارکینگ طبقاتی بتنی معمولا در زمینهای با ابعاد بزرگ اجرا شوند. و از محاسن پارکینگهای مکانیزه در این است، که آنها در زمینهای با مساحتهای کوچک هم، قابل اجرا هستند.
اولین و اساسی ترین اختلاف بین پارکینگ بتنی و مکانیزه در این است که در پارکینگ بتنی، شخص خودش باید در پارک شدن ماشین دخالت داشته باشد.
ولی در پارکینگ مکانیزه این کار توسط مکانیزمهای مکانیکی و برقی با کنترلرهای دقیق یا به واسطه رباتها انجام می گردد.
معمولا پارکینگهای طبقاتی بتنی به دلیل عدم وجود قطعات متحرک نه مصرف انرژی چندانی دارند و نه قطعات مستهلک شونده دارند که هزینههای تعمیر و نگهداری ایجاد کنند.
اما پارکینگهای مکانیزه معمولا دارای قطعات مصرفی هستند و معمولا با انرژی برق کار می کنند. که البته هزینههای زیادی را تحمیل نمیکند. ولی به هر حال باید برای آنها این موارد رو در نظر گرفت.
پارکینگهای طبقاتی بتنی به پارکینگهای گفته می شود که با استفاده از رمپ (مسیرهای با شیب بین دو طبقه) و راهروهای بین خودروها یک پارکینگ با ظرفیت بالا در طبقات بیشتر ایجاد می کنند. این پارکینگها از بُد سازه و فرم هندسی ساخت، دستهبندی می شوند.
یکی از تقسیمبندیهای پارکینگهای طبقاتی، پارکینگ طبقاتی فلزی است. در واقع برای ستونهای اصلی کل مجموعه پارکینگ از سازه فلزی استفاده میکنند و کف و دیوارهای آن از بتون تشکیل شده است.
نوع دیگر پارکینگهای طبقاتی، پارکینگهای طبقاتی بتنی می باشد. سرعت ساخت بالاتر و هزینه کمتر سازههای بتنی در هنگام ساخت نسبت به سازههای فلزی از مزایای پارکینگ طبقاتی بتنی نسبت به پارکینگ طبقاتی فلزی می باشد.
اما در کل ویژگیهای پارکینگ طبقاتی نسبت به پارکینگ مکانیزه را می توان به شرح زیر تقسیمبندی کرد:
پارکینگ مکانیزه به پارکینگهای گفته می شود که دارای یک مکانیزم خاص برای جابجایی خودروها و پارک کردن آنها کنار هم و بر روی هم بدون مزاحمت برای یکدیگر، در کمترین فضا می باشد.
پارکینگ مکانیزه، به صورت ویژه برای اماکن پر تردد ساخته شده اند. و در واقع اصولیترین شیوه و درستترین انتخاب برای رفع مشکل کسری پارکینگ در مراکز پر تراکم شهری می باشند.
یکی از ویژگیها و مزایای خاص پارکینگ مکانیزه نسبت به پارکینگ بتنی این است که پارکینگ مکانیزه در فضای کوچکتر و با اشکال ناقص هندسی نیز قابل اجرا است.
این حُسن باعث می شود تا بتوان در نزدیکی اماکن پر تردد بتوان پارکینگهای مکانیزه را نصب کرد.
در صورتی که برای پارکینگ بتنی به صرفهتر این است که یک فضای بزرگ در نظر گرفته شود و تمام پارکینگها را به آن نقطه ختم کنیم. (محل پارک خودرو با مراکزی که پارکینگ برای آنها تامین می شود در روش پارکینگ بتنی فاصله پیادهروی بیشتر دارند)
همین موضوع علت اصلی استقبال کمتر مشتری از پارکینگ طبقاتی بتنی نسبت به پارکینگ مکانیزه است.
پس اگر بخواهیم به صورت خلاصه بهترین مکان برای نصب هر یک از پارکینگهای مکانیزه و طبقاتی بتنی را بیان کنیم، میتوانیم بگوییم، که پارکینگ بتنی برای تامین پارکینگ به صورت حجم بالا (بالای صد خودور) و اختصاصا برای یک مکان (تجاری یا اداری یا تفریحی) در جایی که ارزش مالی زمین خیلی بالا نیست و مساحت زیادی برای این منظور (پارکینگ) در دسترس میباشد مناسب است.
و برای مکانیهای که چندین مرکز تجاری اداری و یا تفریحی در نزدیکی هم با فاصلههای نه چندان نزدیک در کنار هم در یک خیابان هستند، یا در مکانهای مسکونی یا اداری که قیمتهای زمین بسیار بالاست، یا در مواردی که زمین با وسعت بالا در دسترس نیست، استفاده از پارکینگ های مکانیزه توصیه می گردد.
پلاس پارکینگ خلاقترین و مسلط ترین، مشاور، طراح و مجری انواع پارکینگ مکانیزه طبقاتی در ایران ضمن تشکر و قدردانی از شما بابت مطالعه متن فوق، اعلام می دارد که در این وب سایت تمام مسائل مربوط به پارکینگ از بُد قوانین، نکات مهم ساخت، موارد طراحی و... به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.
به همین دلیل از شما بازدید کننده محترم تقاضا دارم که سایر عناوین و مطالب سایت ما را مطالعه بفرمائید.
امیدواریم که بتوانیم قدمی موثر در خصوص حل مشکلات پارکینگ در ایران عزیز و سایر کشور های همسایه برداریم.
ضمنا یادآور می گردد شما می توانید به صورت رایگان با مشاورین و مهندسین پلاس پارکینگ در خصوص تمام مسائل مرتبط با پارکینگ در ارتباط باشید.
آنگاه خواهید دید که لقب خلاقترین و مسلطترین مشاور و طراح و مجری پارکینگ در شان و لیاقت پلاس پارکینگ می باشد. منتظریم در عمل به شما ثابت کنیم.